Helppo DIY - Pääsiäismuna

Mar 18, 2015

Kumpi oli ensin - muna vai kana? Tällä kertaa ei kumpikaan. Ensin oli ajatus ja sitten muna! Viikonloppuna päivittäessäni parveketta kevääseen, sain jostain päähäni ajatuksen, että haluan kevätkukkien kaveriksi ison munan. Pääsiäismunan. Kohtahan tuotakin juhlaa jälleen vietetään. Pääsiäismunat ovat väijyneet jo pitkään kauppojen hyllyillä ja viime viikkoina ne ovat vallanneet markettien paraatipaikatkin. Suklaista yllätysmunaa en sentään parvekkeelleni ajatellut laittaa vaan mielessä kävi jo lapsuudestakin tuttu pahvinen muna, jonka sisälle voi kätkeä herkkuja tai yllätyksen. Siitä se ajatus sitten lähtikin, jalostuen lopulta ruukuksi...


Tämä muna ei ole pahvinen vaan se on valmistettu kipsistä. Tarkemmin sanottuna kipsiharsosta. Materiaali on samaa millä kipsataan mm. murtunut käsi tai jalka. Kipsiharsoa löytyy apteekista, kahdessa eri leveydessä. Hinta ei päätä huimaa sillä yksi viiden rullan paketti maksaa alle 6 euroa. Kipsiharson menekki riippuu siitä kuinka ison munan tekee ja kuinka paksun kuoren haluaa tehdä.

Kipsimunan valmistaminen on superhelppoa, hauskaa ja nopeaa puuhaa. Yhden munan valmistamiseen kului aikaa n. 15 minuuttia + kuivumisaika. Näitä voi tehdä joko yksin tai yhdessä lasten kanssa. D I Y - KIPSIMUNA

 TARVIKKEET:
Kulho
Muovipussi
Ilmapallo
Kipsiharsoa
Vettä 
Sakset

 Suojaa pöydänpinta esim. muovilla. Suojaa myös kulho pussilla ja laske kulhoon haaleaa vettä. 

Ota ilmapallo ja laske sen sisälle hieman vettä (pallo pysyy paremmin pystyssä veden tuodessa siihen painoa). Puhalla pallo ja solmi. 

Leikkaa kipsiharsosta sopivan mittaisia paloja. Käytä mittana palloa. 

Kasta yksi leikattu harsopala nopeasti vedessä ja asettele pallon päälle pituussuunnassa, aloittaen pallon pohjasta kohti ilmapallon suuta. Reunojen korkeuden voit itse määritellä. Toista samaa niin kauan kunnes koko pallon alaosa on kipsattu. Harsopalat saavat mennä reilusti päällekkäin. Sivele kipsiharso tasaiseksi pallon päälle, niin että harso jää kipsin alle piiloon.

Anna kipsin kuivua pallon ympärillä vähintään 30 min. Saadaksesi ilmapallon pois kipsin sisältä, leikkaa ilmapalloon varovasti pieni reikä, jolloin pallo tyhjenee. 

Valmista! 

(Voit halutessasi maalata tai koristella munan)   
-Maija

4 comments:

 1. Ilmeisesti tuo yläreunan muoto on jo tekovaiheessa "valmiina", eli sitä ei jälkeenpäin enää leikata? Tehty siis kipsiharson pituuksia vaihdellen?

  -maija minäkin:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain. Yläreunan muoto on tehty tekovaiheessa kipsiharson pituuksia vaihdellen. Märkää kipsiä on helpompi muokata, kuin kovettunutta leikata. Kipsin kanssa kannattaa kuitenkin olla ripeä, sillä ohut kipsiharso kovettuu yllättävän nopeasti.

   Aika koukuttavaa puuhaa... täällä on taas "munatehdas" ollut käynnissä :)

   Delete
 2. Hei! Tosi kiva tuo ideasi :) ! Meilläpäin (pienehköt) apteekit eivät myy kipsiharsoa, mutta kertoivat, että jos kauppanimi olisi saatavilla, niin voisivat mahdollisesti sitä tilata. Eli voitko vielä kertoa, mitä harsoa käytit? Kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kipsiharso jota käytin oli nimeltään Cellona. :)

   Delete

Proudly designed by Mlekoshi playground